Petice „Čisté Hradiště“ za podporu čisté varianty spalovny: „Jsme téměř v polovině a máme podporou stovek místních obyvatel”

11 června, 2020 Tiskové zprávy 0

Iniciativa za „Čisté Hradiště” spustila na začátku června stejnojmennou petici, sběr podpisů a informační osvětu ohledně možností budoucnosti teplárny v Uherském Hradišti. Od počátku u mnohých obyvatel Uherského Hradiště vzbudila velký zájem i emoce. A to jak mezi lidmi, kteří si o
ni povídají, tak na sociálních sítích.

„Zatím jsme se nesetkali s negativními reakcemi vyjma některých dílčích reakcí od lidí, kteří jsou ve spalovně zainteresováni. Naopak, lidé nabízejí místa pro jednodenní petiční stánek, nebo přímo petiční místo, či sami aktivně podpisy sbírají,” vysvětluje předseda petiční komise Jakub Grós a zároveň dodává: „Díky všem, kteří se aktivně zapojují a díky všem, kteří se již podepsali. Už teď víme, že máme nižší stovky podpisů, což je na Hradiště krásné. Každopádně pro sílu petice potřebujeme podpisů co nejvíce a hlavně informovat veřejnost, ještě máme čas do konce června, kdy chceme petici předat.”

Přesný počet podpisů zatím nelze sdělit, jelikož petiční výbor pečlivě prochází každý arch, snaží se označovat duplikáty či neplatné podpisy tak, aby petice měla tu správnou váhu a nebyla napadnutelná. Zároveň petiční komise prosí o vzorné vyplnění údajů, protože např. neúplná adresa znamená neplatný záznam. Následná kontrola či dohledávání jsou časově náročné, zejména v situaci, kdy se jedná o dobrovolnou aktivitu ve volném čase souběžně se zaměstnáním.

Petice či situace ohledně teplárny však nezajímá jenom veřejnost, ale také soukromé subjekty z oboru či některé zastupitele. „Jsme potěšeni, že iniciativa vzbudila takový zájem. Snažíme se pravidelně a rychle odpovídat, snažíme se i osobně setkávat”, komentuje František Pecha, další z členů petičního výboru a pokračuje: „Setkáváme se s odborníky z teplárenské oblasti, zastupiteli, diskutujeme, předáváme informace, které máme k dispozici. S povděkem a trpělivostí vždy vysvětlujeme, že ekonomickou nevýhodnost spalovny oproti vlastním zdrojům tepla necháváme odpovědným. Chceme zůstat nestranní a zaměřit se zejména na možný dopad na kvalitu žití a zdraví.”

Další z možností, jak o petici zjistit více, bude v případě příznivého počasí čtvrtek 25. 6. na zahrádce restaurace Koruna, kde budou někteří ze členů či příznivců petice k dispozici pro večerní diskuzi o tématu. Zároveň na závěrečný den petice, tedy 30. 6., plánuje petiční výbor stánek na Masarykově náměstí, kde bude poslední možnost vyjádřit svým podpisem podporu řešení spalovny s nejmenším dopadem na okolí a zdraví obyvatel. Následně bude na začátku července petice předána radnici s výsledným počtem podepsaných.